Hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteitsniveaus! Er zijn dan ook ongeveer 150 verschillende typen schoenen die gekenmerkt kunnen worden als hoogwaardige kwaliteitsschoenen. Echter, deze schoenen zijn lang niet voor iedereen geschikt. Een goede schoen betekent niet gelijk dat het ook een goede schoen voor jou is! Vandaar dat het belangrijk is om je goed te laten adviseren bij de aanschaf van hardloopschoenen! De kans dat je een verkeerde schoen koopt wanneer je je niet laat adviseren is enorm groot! Een verkeerde schoen kan leiden tot ernstige blessures, die natuurlijk voorkomen willen worden. Onze deskundige medewerkers helpen je graag bij de zoektocht naar dé perfecte schoen!

Wat is een hardloopschoen?

Er bestaat geen typische hardloopschoen! Iedere schoen is uniek. Een ander dempingssysteem, een andere pasvorm, een andere stabiliteit etc. In het algemeen zijn hardloopschoenen onder te verdelen in neutrale schoenen en anti-pronatie schoenen. Gemakkelijk gezegd zijn anti-pronatie schoenen geschikt voor lopers die overproneren; de voet komt te ver naar binnen. Een correctieblokje in de schoenen zorgt er dan voor dat de voet recht afwikkelt en niet naar binnen zakt. Echter, er is binnen zowel de categorie neutraal als anti-pronatie ontzettend veel verschil in stabiliteit. Zo wil het niet zeggen dat als je iets naar binnen zakt met je voet je automatisch een anti-pronatie schoen nodig hebt. De ervaren medewerkers kunnen exact inschatten welke schoen u nodig heeft met behulp van een digitale video-analyse en hun opgedane kennis.

Kan ik zelf inschatten hoe mijn afwikkeling verloopt?

Ja, je zou dit zelf in kunnen schatten, maar met het blote oog is het erg moeilijk om te zien. Mensen die bijvoorbeeld de tenen iets naar buiten neerzetten in de landingsfase lijken al te overproneren, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Kortom, vertraagde beelden zijn dé oplossing! Door beelden vertraagd af te spelen kunnen we iedere fase van de loopbeweging optimaal analyseren en de bijpassende schoen zoeken.

Daarnaast kunnen je oude schoenen ook wat belangrijke zaken vertellen. De binnenzool geeft bijvoorbeeld aan of de maat van de schoenen juist is geweest en de slijtage van de zool geeft bijvoorbeeld aan of de stabiliteit juist is geweest.

Hoe werkt die digitale video-analyse?

Onze medewerkers, die niet alleen experts zijn op het gebied van running maar ook op het gebied van het analyseren van voeten, voeren deze analyse bij je uit. Allereerst krijg je een neutrale schoen aan waar wij een analyse van maken. Je loopt een stuk op de baan, terwijl wij de loopbeweging opnemen. Aan deze vertraagde beelden kunnen wij zien of je voet bijvoorbeeld naar binnen doorzakt (overproneert) en in welke mate dit gebeurt. Daarnaast kunnen wij verschillende beelden naast elkaar zetten, waardoor verschillende schoenen direct met elkaar te vergelijken zijn. Tevens kunnen er hoeken worden berekend om de afwijking te analyseren. Op basis van deze analyse, en enkele additionele analyses, bepalen wij welke schoenen qua stabiliteit, demping en pasvorm het beste voor je geschikt zijn. Uiteraard spelen je hardloopdoelstellingen, de ondergrond waarop je gaat lopen en je lichaamsbouw ook een belangrijke rol. Uiteindelijk blijven er veelal twee á drie verschillende typen (van verschillende merken) over die qua stabiliteit en techniek het meest geschikt voor je zijn. Dan is de keuze aan jezelf: welke schoenen zitten het lekkerst en eventueel speelt het uiterlijk een rol.

Wat is de levensduur van hardloopschoenen?

Hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 1.000 en 1.200 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze 1.000 tot 1.200 kilometer vermindert de demping van de schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Ook al laat je de hardloopschoenen in de kast staan zonder erop te lopen, na circa drie jaar is de demping uit de schoenen verdwenen, doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithard. Het resultaat hiervan is: meer belasting op de gewrichten en een grotere kans op blessures.

Weinig hardlopers zijn zich bewust van deze vorm van slijtage. Het is namelijk lang niet altijd zichtbaar wanneer een schoen versleten is. De zool of het bovenwerk van een schoen slijt namelijk minder snel dan de dempende elementen. Vaak merk je pas hoe versleten je oude schoenen zijn wanneer je een nieuw paar hardloopschoenen aantrekt.

Het advies van ons is dan ook: Vervang je schoenen tussen de 800 en 1.000 kilometer en wissel dan je oude schoenen met je nieuwe schoenen af, zodat je voeten rustig kunnen wennen!

Mijn schoenen bevallen goed, kan ik weer dezelfde aanschaffen?

Het merendeel van de typen hardloopschoenen komt jaarlijks met een update, waardoor de schoenen kunnen wijzigingen. Soms gaat het enkel om minimale verschillen, maar soms worden er ook grote wijzigingen doorgevoerd. Het is dus niet slim om dezelfde schoenen te bestellen zonder deze geanalyseerd en gepast te hebben! Zo kan de stabiliteit van de schoen sterk veranderd zijn, waardoor de afwikkeling niet meer optimaal is en je zelfs blessures op kunt lopen. Vandaar dat Run2Day Arnhem/Nijmegen de volgende service aanbiedt:

Hardlopers die graag dezelfde schoen terug willen kunnen een e-mail sturen naar arnhem@run2day.nl of nijmegen@run2day.nl met hun klantnummer. Zo wordt er gekeken welke schoenen je hebt gehad. De betreffende schoenen worden niet zomaar opgestuurd. Wanneer er een relevante wijziging heeft plaatsgevonden in de schoen wordt dit aangegeven en wordt er, in overleg, een alternatief geboden. Na deze analyse worden de schoenen kosteloos opgestuurd!

 

Zijn er ook ander typen schoenen die voor specifiek terrein geschikt zijn?

Ja, er zijn niet alleen ‘standaard’ hardloopschoenen verkrijgbaar, maar ook specifieke typen. Trailschoenen zijn hardloopschoenen die geschikt zijn voor ruig terrein of bij gladheid. Daarnaast bieden deze schoenen een waterafstotend en winddicht bovenwerk, waardoor het de perfecte winterschoen is. Naast trailschoenen zijn er speciale wedstrijdschoenen te verkrijgen. Deze wedstrijdschoenen zijn vele malen lichter dan reguliere hardloopschoenen en vergemakkelijken het lopen. Zo kun je nog nét die extra seconden sneller lopen! Tevens zijn er spikes verkrijgbaar, speciaal voor op de atletiekbaan. Deze spikes zijn er voor de diverse atletiekonderdelen, waardoor je altijd de juiste schoen gebruikt. Sinds een aantal jaren zijn er ook Natural Running Schoenen. Dit zijn hele lichte schoenen die instabiel zijn, om daarmee je spieren te versterken! Deze schoenen bootsen het blootvoets lopen na! Kijk voor meer informatie over deze specifieke typen schoenen bij productinformatie.