Het hele jaar zijn er veel lopers die fanatieker worden en zich voorbereiden op de vele wedstrijden en recreatielopen door het jaar heen. Daarnaast zijn er een groot aantal beginnende lopers die voor zichzelf beginnen of deel gaan nemen aan een beginnersclinic.

Demping
Voor beide typen lopers is het enorm belangrijk om blessures te voorkomen. Hardloopschoenen spelen hierin een cruciale rol. Hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 1.000 en 1.200 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze 1.000 tot 1.200 kilometer vermindert de demping van de schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Ook al laat je de hardloopschoenen in de kast staan zonder erop te lopen, na circa drie jaar is de demping uit de schoenen verdwenen, doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithard. Het resultaat hiervan is: meer belasting op de gewrichten en een grotere kans op blessures.

Slijtage
Weinig hardlopers zijn zich bewust van deze vorm van slijtage. Het is namelijk lang niet altijd zichtbaar wanneer een schoen versleten is. De zool of het bovenstuk van een schoen slijt namelijk minder snel dan de dempende elementen. Vaak merk je pas hoe versleten je oude schoenen zijn wanneer je een nieuw paar hardloopschoenen aantrekt.

Stabiliteit
Niet alleen de demping in hardloopschoenen is van cruciaal belang, maar met name de stabiliteit van de schoen. Er zijn ontzettend veel verschillende hardloopschoenen verkrijgbaar, maar er zijn maar enkele paren geschikt voor ieder individu. Iedere loper heeft een andere afwikkeling en een andere vorm van de voet. De ene loper heeft een doorgezakte voorvoet, terwijl de andere loper platvoeten heeft. Met al deze persoonlijke aspecten dient rekening gehouden te worden bij de keuze voor een hardloopschoen. Dit kan door middel van een video-analyse die de afwikkeling analyseert (deze wordt bij Run2Day Arnhem op een loopbaan van maar liefst 20 meter uitgevoerd). In deze video-analyse kunnen ook twee opnames symmetrisch naast elkaar gezet worden om zo uitstekend de verschillen eruit te halen.

Kom langs
Vraag je je nu af of je hardloopschoenen nog geschikt zijn? Kom dan langs bij de Run2Day vestigingen in Arnhem, Nijmegen of Apeldoorn voor een PSK, ofwel Periodieke Schoen Keuring. Je schoenen worden dan gekeurd door één van onze professionals die een advies uitbrengen over het aantal nog te lopen kilometers of de eventuele vervanging van de schoen.