Een gemiddeld lichaam heeft van nature voldoende energie om 60 minuten intensief hard te lopen, zonder dat je tijdens een training of wedstrijd naar sportdrank of sportvoeding hoeft te grijpen. Daarna nemen de vochtbalans in je lichaam en de glycogeen voorraad in je lever en spieren sterk af. Dat heeft een negatieve invloed op je hardloopprestaties en kan ervoor zorgen dat je de beruchte ‘man met de hamer’ tegenkomt. Daarom is het van belang om vocht en koolhydraten aan te vullen als je langer dan een uur rent.

Er zijn verschillende vormen van sportvoeding.

De welbekende gels die zorgen voor een snelle energie opname die je heel goed tijdens je run kan gebruiken.
Er zijn allerlei soorten gels verkrijgbaar. Met cafeïne, zonder cafeïne, met magnesium, mineralen, met sinaasappelsmaak, bananensmaak, enzovoort.
De koolhydraten in de gel zijn het belangrijkste ingrediënt. Zij verschaffen je spieren brandstof wanneer de lichaamseigen voorraad (in de vorm van het eerdergenoemde glycogeen) op dreigt te raken. De overige toevoegingen hebben een veel kleinere impact op je energielevel. Omdat de meeste gels erg stroperig en geconcentreerd zijn, moet je er vaak water bij drinken (met uitzondering de Maurten 100 gel).

Er zijn ook zogenaamde isotone gels die je kunt innemen zonder water te drinken, zoals de gels van SiS. Deze hebben echter een minder sterk effect op je bloedsuikerspiegel en geven geen energy boost.

Tijdens het hardlopen verlies je vocht. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en om mineralen, koolhydraten en elektrolyten aan te vullen tijdens het hardlopen. Tip: probeer meerdere merken sportvoeding uit. Zo weet je precies welke gel of drank het beste bij jou past.

Herstellen na een wedstrijd of training is heel belangrijk. Het is goed om zo snel mogelijk, het liefst binnen 45 min na inspanning, sportvoeding in te nemen voor herstel. Neem een proteïne reep of eiwitrijke hersteldrank. Drink daarnaast ook voldoende water na het hardlopen om te hydrateren.