Theo van Maanen

BEVLOGEN VAN HARDLOPEN
‘Van 7.00 tot 24.00 uur leef ik van running, maar ik droom er niet van’
Theo van Maanen, is de trotse eigenaar van Run2Day Arnhem & Nijmegen. Tevens is hij eigenaar van Running Promotion Nederland en verzorgt hij bedrijfstrainingen.

Na een carrière als projectleider bij KPN, waar hij een rol had bij het ontslag van duizenden medewerkers, wist Theo het zeker: ik wil voor een bedrijf nooit meer iets doen waar ik geen grip op heb. Hij had de moed om zijn hart te volgen, nam van de een op de andere dag ontslag en koos voor een andere benadering. ‘Ik wilde niet meer achter de visie van een ander aan lopen, maar zelf sturen en leiding geven. Persoonlijke risico’s nemen en daarvoor zelf verantwoordelijk zijn.’

Bergselectie
Theo van Maanen is gepokt en gemazeld in de hardloopsport. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van de nationale bergselectie. Hij was zijn tijd ver vooruit ‘We liepen in het buitenland wedstrijden van tien en vijftien kilometer, maar wel met duizend meter hoogteverschil. Dat was zo’n beetje de voorloper van de trailrunning anno 2015.’
Hij was (al) 26 jaar toen hij begon met de langere wedstrijden. De Gelderlander liep talloze wedstrijden, halve en hele marathons en won er ook heel veel. De tien kilometer in 32 minuten of een halve in 1.11 uur. Dat waren zijn tijden. Zijn mooiste resultaat? Een glimlach. ‘De marathon in Amsterdam, daar werd ik 48ste in het overall klassement in een tijd van 2.43 uur. Met een groot internationaal veld voor me. Gevoelsmatig was dat mijn mooiste resultaat, hoewel ik wel marathons liep in een snellere tijd.’

Run2Day
Geen wonder dat Theo niet koos voor de confectie- of voedselwereld. Nee, zijn keuze viel begin deze eeuw op hardloopwinkel Run2Day in Arnhem. ‘Een kleinschalige winkel met redelijke cijfers. Ik heb heel hard gewerkt en mijn eigen visie ontwikkeld over de toekomst van de hardloopsport. Na twee jaar groeide ik er al uit mijn jasje en ben ik overgestapt naar een groter pand aan de Arnhemse Rijnstraat. Ik ben nu nog mede-eigenaar en aandeelhouder.’

Succesvol
Zijn formule sloeg aan, zeven jaar geleden kocht de Barnevelder een nieuwe Run2Day. Dit keer gevestigd in de oude accukamer van KPN in Nijmegen. ‘Zo kwam ik mijn oude werkgever weer tegen. Ik heb er een mooie lange loopbaan met camera in geplaatst. Dat initiatief werd positief ontvangen en was heel succesvol.’
Naast zijn winkels is hij tevens eigenaar van Running Promotion Nederland en in dat kader verzorgt hij zo’n tachtig events op jaarbasis met medewerkers en apparatuur. ‘Ik zorg voor professionele apparatuur en materialen zoals matten plus milieuvriendelijke chips. Onder andere de Ameland Trail en het NK gemeenteambtenaren in Utrecht ondersteun ik daarmee.’

Loopstijl
Op het initiatief van de schoenentest, reageerde hij enthousiast. ‘Jet heb ik een lichte Saucony schoen meegegeven. De hoogte van de hak is lager dan de schoenen die ze droeg, een bijna vlakke schoen die comfortabel draagt. Jet is licht gebouwd en loopt heel ontspannen, ze landt een beetje op de middenvoet. Naar mijn idee droeg ze een beetje te lompe schoen.’
Theo kijkt met een heel eigen visie naar lopers en heeft bij Jet puur gekeken naar haar loopstijl. ‘Je moet het lef hebben om vanuit je gevoel te adviseren en daar de juiste schoen bij te zoeken. Jet heeft nu een hele andere schoen dan die ze droeg. Ik ben heel benieuwd naar haar ervaringen.’
Maarten Meeuwsen kreeg uiteindelijk de soort schoen die hij al droeg. ‘Een nieuw model van de Asics Gel Nimbus. Soms moet je ook gewoon luisteren naar de klant, als die zich happy voelt bij een schoen die hem het beste past en hij loopt er lekker op, moet je daar niet te veel aan tornen.’

Het mooie succes van zijn werkzame leven kwam Theo van Maanen niet zomaar aanwaaien, maar hij zorgde voor groei zonder luchtbellen. Een doener met een groot hart. Zo’n type: niet lullen, maar poetsen. Altijd in de volcontinudienst. ‘Van 7.00 tot 24.00 uur leef ik van running, maar ik droom er niet van.’

 

Marijke van Maanen

Marijke van Maanen is mede-eigenaar van Run2Day Arnhem & Nijmegen en zeer nauw betrokken bij de zaak. Zij heeft zelf al jaren loopervaring en adviseert lopers en wandelaars graag! Naast verkoop adviseuze neemt zij de administratieve kant van de winkel op zich.

“Ik ben geboren op 25 maart 1955 in Barneveld. Hier woon ik nog steeds! Ik ben een sportieve vrouw die niet graag stilzit. Ik ben getrouwd met Theo en heb een dochter Leonie en twee prachtige kleinkinderen:)

“Hardlopen is een grote passie van me geworden toen ik op 45-jarige leeftijd begonnen ben met hardlopen. Mijn man Theo heeft mij indertijd met het hardloopvirus aangestoken. Hierdoor was de beslissing om Run2Day Arnhem over te nemen in 2003 snel genomen. Het leuke om bij Run2Day te werken is het nauwe contact met klanten. Je hebt echt de mogelijkheid om een klant optimaal te adviseren, om daarmee het hardlopen of wandelen nóg leuker te maken”.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?

“Naast het werk bij Run2Day besteed ik graag tijd aan mijn gezin! Verder vind ik het heerlijk om een lange wandeling te maken of om te fietsen”.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?

“Ik heb altijd hardgelopen, maar door slijtage aan mijn knie is dat helaas niet meer mogelijk. Vandaar dat ik mijzelf een nieuw doel heb gesteld: het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse. Hiervoor ben ik volop in training en wandel ik zo’n drie keer per week. Daarnaast vind ik het heerlijk om, met mooi weer, op de fiets te stappen en een lange tocht te maken”.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
“Mijn man deed al jaren aan hardlopen. Toen mijn dochter wat ouder werd wilde ik ook iets meer aan sport gaan doen. Op dat moment besloot ik om mee te gaan doen bij Run2DayRunners Barneveld op de dinsdagavond. Daarnaast liep ik vaak met een vriendin samen, om zo sportief bezig te zijn en tegelijkertijd bij te praten! Eigenlijk is hardlopen al vrij snel nadat ik begonnen was een verslaving geworden”.

Welke afstanden loop je het liefst?

“Ik liep altijd het liefst tussen de 8 en 15 kilometer. Wanneer ik een lange wandeling maak loop ik het liefst tussen de 20 en 30 kilometer”.

Wat is je ultieme doel?
“Een ultiem doel met hardlopen heb ik niet meer, maar mijn doel is nu om de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen! Tot voor kort heb ik me nooit de tijd ervoor gegund, maar toch wil ik dit jaar mijn doel realiseren”.

Wat wil je verder nog kwijt?

“Ik hoop dat ik met andere lopers of wandelaars mijn ervaringen kan delen, om ze zo verder te stimuleren en motiveren”.

Dorothea Bil

Vanaf juni 2015 is Dorothea toegevoegd aan het team bij Run2Day Arnhem. Na jaren te hebben gewerkt op verschillende plekken in diverse functies zoals leidinggevende, bestuurssecretaris en office manager heeft Dorothea vanaf 1 januari 2015 het roer volledig omgegooid en is van haar passie haar beroep gaan maken.

In eerste instantie resulteerde dat tot het opzetten van haar eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en het beginnen met aanbieden van de cursus Start2Trailrun. Vervolgens werd daaraan toegevoegd de workshop Run&Roll, de trainingen Yoga4Runners en Trailrun Xperience en het trailevenement Klein Zwitserland Trail.

Trailen
“Woonachtig in het mooie Rozendaal beschouwt Dorethea de bossen van Nationaal Park Veluwezoom als haar achtertuin. Reeds als kind was zij het liefst actief in de buitenlucht en in de natuur. Ongeveer 5 jaar geleden maakte ze definitief de overstap van de weg naar het ‘off-road’ hardlopen, omdat ze helemaal blij werd van het zwerven over single tracks, stampen door de plassen, glijden door de modder, heuveltjes op en heuveltjes af rennen en de vaak onverwachte ontmoetingen met wilde zwijnen, herten, IJslandse paarden en Schotse Hooglanders tijdens haar lange duurlopen. Pas een paar jaar geleden kregen deze ongedwongen boslopen de naam ‘trailrunning’ en loopt zij regelmatig mee bij diverse trailevenementen in binnen en buitenland”.

“Dorothea Bil, geboren in Rotterdam, nu woonachtig in Rozendaal, getrouwd en moeder van twee kinderen en grootmoeder van twee kleinkinderen. Opvallende eigenschappen zijn: extravert, sensitief, creatief, nieuwsgierig, leergierig en dienstverlenend. Haar belangrijkste kracht is haar ” OMDENKEN”.
Omdenken is een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt door niet ‘ja-maar’  tegen een probleem te zeggen maar ‘ja-en’. Zij zegt altijd: ” Ik verdwaal nooit…ik loop hoogstends een paar extra kilometers!”

Waarom vind je het leuk om bij Run2Day te werken?
“De winkel is een grote snoepjeswinkel voor iemand met een passie voor hardlopen. En iedereen die bij Run2Day binnenloopt, beginnend of gevorderd, heeft diezelfde passie in grotere en/of mindere mate…Er is niets mooiers als het werken met en voor gelijkgestemden. Ik haal enorm veel voldoening uit het vinden van de juiste schoen bij de juiste persoon gebaseerd op een juiste loop- en bewegingsanalyse met de steun van een team aan collega’s die met me meedenken en meekijken. Een tevreden en geïnspireerde klant…dat is voor mij Run2Day Arnhem”.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?
“Zoals ik al eerder vertelde ben ik actief in m’n eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en besteed ik veel tijd aan m’n eigen ontwikkeling door naar lezingen en cursussen te gaan over hardlopen, yoga, mindfulness, myofascial release en alles wat me nog meer interesseert. Veel tijd besteed ik ook aan m’n andere passie; fotografie. Tijdens mijn trailtochten heb ik altijd een kleine fotocamera bij me om mooie momenten vast te leggen op de gevoelige plaat”.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?
“Bijna iedere dag loop ik variërend van 3 km tot 18 km in de bossen, mediteer regelmatig en leg m’n mat geregeld op de grond voor mijn momentje aan yoga. Soms lonkt het water en geniet ik van het eindeloos baantjes zwemmen net zoals vroeger”.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
“Als kind had ik een hekel aan hardlopen en vond je mij meer in het water als op het droge. Vanaf het moment dat ik uit hoofde van mijn functie meer met stress te maken kreeg, ben ik begonnen met hardlopen als noodzakelijk kwaad om het hoofd leeg te maken”.

Welke afstanden loop je het liefst?
“Voor mij doet afstand er niet toe en loop ik gewoon zo vaak en zo ver als het goed voelt. Er zijn dagen dat ik zo’n 15 – 20 km loop, maar ook dagen dat ik 5-10 km loop.  Van tevoren weet ik nooit of het een 20 km-dag is of een 5 km-dag. Vandaar dat ik altijd met een rugzakje loop met eten en drinken voor onderweg en een fotocamera om de mooie momenten vast te leggen”.

Wat is je ultieme doel?
“‘Off road’ hardlopen is voor mij een ‘way of life’ en stelt me in staat om lekker in m’n vel te zitten en mindfull in het leven te kunnen staan. Af en toe stel ik me een bijzonder doel en dat is volgend jaar juli de 55 km Ultimate Trail Challenge in het Lake District in Engeland lopen. In dit gebied heb ik altijd al willen hardlopen.. dus ik pak deze kans dan ook met beide handen aan”.

Wat wil je verder nog kwijt?
Tot ziens 🙂

Jort Brummel

Jort woont sinds 4 jaar in Arnhem en heeft zich altijd gefocust op sport. Na vele diverse sporten te hebben beoefend als voetbal, tennis, basketbal, fitness en boulderen heeft hij nu de interesse gevonden in het hardlopen.

Met winkel ervaring in verschillende functies in sportzaken door het land, is hij gericht opzoek gegaan naar hetgeen wat het best bij hem past en wat hem het meest motiveert: Mensen helpen bij het zoeken naar de juiste running gear die echt bij hun past.

“Er zit veel meer in een schoen dan vaak van de buitenkant zichtbaar is, verschillende materialen en technieken waarmee een merk of type zich onderscheid van de rest is iets wat mij interesseert.”

“De kilometers heb ik flink uitgebreid sinds ik bij Run2dDay werk. In Amsterdam (2023) heb ik mijn eerste halve marathon gelopen. Wanneer ik ga trainen doe ik dat het liefst zonder muziek en heerlijk in de vroege ochtend.”

Denise Visser

Denise is geboren in Dordrecht en opgegroeid in Hendrik Ido Ambacht in de buurt van Rotterdam. Denise komt echt uit een Rotterdamse hardloop familie. Voor zover zij het zich kan herinneren waren haar vader en ooms altijd bezig met hardlopen, of dit nu de voorbereiding was voor de marathon van Rotterdam, een triatlon of iets anders , hardlopen was de normaalste zaak van de wereld. Als klein meisje ging ze dan ook altijd mee naar Rotterdam om haar vader aan te moedigen tijdens de marathon.

In 2013 ben ik naar het oosten van het land verhuisd en heb ik mij aangemeld bij een hardloopgroepje. Hier ben ik begonnen met hardlopen in onze mooi achtertuin ‘ de Posbank” . Na een tijdje ben ik mij gaan inschrijven voor verschillende wedstrijden , waaronder de Stevensloop, 1/4 marathon Rotterdam, Posbankloop en Dam tot Damloop. Tijdens mijn vorige baan als stewardess, nam ik standaard mijn hardloopschoenen mee de koffer in, zodat ik al hardlopend de fantastische bestemmingen kon ontdekken.

Helaas kreeg ik een blessure en heb ik mij afgelopen jaren voornamelijk op krachttraining gericht. Nu Run2day op mijn pad is gekomen, begon het hardlopen weer te kriebelen en ben ik uiteraard weer begonnen. Ik sta met veel plezier in de winkel en ik vind het ontzettend leuk om klanten te adviseren over hardloopschoenen. Of je nou een ervaren of beginnend loper bent, samen gaan wij opzoek naar hetgeen wat echt bij jou past.