Vanaf juni 2015 is Dorethea toegevoegd aan het team bij Run2Day Arnhem. Na jaren te hebben gewerkt op verschillende plekken in diverse functies zoals leidinggevende, bestuurssecretaris en office manager heeft Dorethea vanaf 1 januari 2015 het roer volledig omgegooid en is van haar passie haar beroep gaan maken.

In eerste instantie resulteerde dat tot het opzetten van haar eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en het beginnen met aanbieden van de cursus Start2Trailrun. Vervolgens werd daaraan toegevoegd de workshop Run&Roll, de trainingen Yoga4Runners en Trailrun Xperience en het trailevenement Klein Zwitserland Trail.

Toen ze hoorde dat Run2Day Arnhem een vrouwelijke collega zochten heeft ze de stoute “schoenen”  aangetrokken en gevraagd of ze het team mocht aanvullen met al haar expertise over o.a. hardlopen, trailen, bewegingsanatomie, myofascial release.

Trailen
Woonachtig in het mooie Rozendaal beschouwt Dorethea de bossen van Nationaal Park Veluwezoom als haar achtertuin. Reeds als kind was zij het liefst actief in de buitenlucht en in de natuur. Ongeveer 5 jaar geleden maakte ze definitief de overstap van de weg naar het ‘off-road’ hardlopen, omdat ze helemaal blij werd van het zwerven over single tracks, stampen door de plassen, glijden door de modder, heuveltjes op en heuveltjes af rennen en de vaak onverwachte ontmoetingen met wilde zwijnen, herten, IJslandse paarden en Schotse Hooglanders tijdens haar lange duurlopen. Pas een paar jaar geleden kregen deze ongedwongen boslopen de naam ‘trailrunning’ en loopt zij regelmatig mee bij diverse trailevenementen in binnen en buitenland.

Wie is Dorethea?
Dorethea Bil, geboren in Rotterdam, nu woonachtig in Rozendaal, getrouwd en moeder van twee kinderen en grootmoeder van twee kleinkinderen. Opvallende eigenschappen zijn: extravert, sensitief, creatief, nieuwsgierig, leergierig en dienstverlenend. Haar belangrijkste kracht is haar ” OMDENKEN”.
Omdenken is een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt door niet ‘ja-maar’  tegen een probleem te zeggen maar ‘ja-en’. Zij zegt altijd: ” Ik verdwaal nooit…ik loop hoogstends een paar extra kilometers!”

Waarom vind je het leuk om bij Run2Day te werken?
De winkel is een grote snoepjeswinkel voor iemand met een passie voor hardlopen. En iedereen die bij Run2Day binnenloopt, beginnend of gevorderd, heeft diezelfde passie in grotere en/of mindere mate…Er is niets mooiers als het werken met en voor gelijkgestemden. Ik haal enorm veel voldoening uit het vinden van de juiste schoen bij de juiste persoon gebaseerd op een juiste loop- en bewegingsanalyse met de steun van een team aan collega’s die met me meedenken en meekijken. Een tevreden en geïnspireerde klant…dat is voor mij Run2Day Arnhem.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?
Zoals ik al eerder vertelde ben ik actief in m’n eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en besteed ik veel tijd aan m’n eigen ontwikkeling door naar lezingen en cursussen te gaan over hardlopen, yoga, mindfulness, myofascial release en alles wat me nog meer interesseert. Veel tijd besteed ik ook aan m’n andere passie; fotografie. Tijdens mijn trailtochten heb ik altijd een kleine fotocamera bij me om mooie momenten vast te leggen op de gevoelige plaat.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?
Bijna iedere dag loop ik variërend van 3 km tot 18 km in de bossen, mediteer regelmatig en leg m’n mat geregeld op de grond voor mijn momentje aan yoga. Soms lonkt het water en geniet ik van het eindeloos baantjes zwemmen net zoals vroeger.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
Als kind had ik een hekel aan hardlopen en vond je mij meer in het water als op het droge. Vanaf het moment dat ik uit hoofde van mijn functie meer met stress te maken kreeg, ben ik begonnen met hardlopen als noodzakelijk kwaad om het hoofd leeg te maken.

Welke afstanden loop je het liefst?
Voor mij doet afstand er niet toe en loop ik gewoon zo vaak en zo ver als het goed voelt. Er zijn dagen dat ik zo’n 15 – 20 km loop, maar ook dagen dat ik 5-10 km loop.  Van tevoren weet ik nooit of het een 20 km-dag is of een 5 km-dag. Vandaar dat ik altijd met een rugzakje loop met eten en drinken voor onderweg en een fotocamera om de mooie momenten vast te leggen.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Er zijn wedstrijden waarop ik me nauwelijks voorbereid en wedstrijden waarbij ook ik m’n grenzen verleg middels een gepast hardloopschema. Waar ik van tevoren met name op let is het kopen en bereiden van de juiste voeding. Ik heb gemerkt dat goede voeding vooraf, tijdens en na een wedstrijd van grote invloed is op je lichamelijke prestaties.
Wat ik verder erg belangrijk vind is om van tevoren goed alle informatie te lezen over de trailwedstrijd, bekijk de route en het aantal hoogtemeters en pas hierop mijn kleding en rugzakje aan.

Wat is je ultieme doel?
‘Off road’ hardlopen is voor mij een ‘way of life’ en stelt me in staat om lekker in m’n vel te zitten en mindfull in het leven te kunnen staan. Af en toe stel ik me een bijzonder doel en dat is volgend jaar juli de 55 km Ultimate Trail Challenge in het Lake District in Engeland lopen. In dit gebied heb ik altijd al willen hardlopen.. dus ik pak deze kans dan ook met beide handen aan.

Wat wil je verder nog kwijt?
Tot ziens 🙂