Kees van Rooyen

Naam: Kees van Rooyen
Geboortedatum:
Woonplaats: Nijmegen
Vereniging: Nijmegen Atletiek

Achtergrond

Een hardloopcarriere begint niet op ‘n dag, maar m’n eerste echte wedstrijd weet ik nog als de dag van gisteren, en dat is op zich al een hele prestatie, want daar zitten wel 36 jaar tussen. Ik was 27 jaar jong en net neergestreken in Nijmegen, een fantastisch mooi loopgebied en dat inspireerde vele lopers uit de omgeving. Een aantal toppers kende ik nog van een hele korte periode van Quick-atletiek. In de eerste wedstrijd kon ik totaal niet inschatten waar m’n plek zou zijn, daar kwam ik snel achter, de modderspetters beperkte m’n zicht op de hielen van de medelopers, zo vlogen me alle kanten voorbij.
Het snelle starten, bleek later, is niets voor mij, m’n kracht lag meer verder op in de strijd, m’n taaiheid en uithoudingsvermogen bleken de juiste wapens te zijn. Het was voor mezelf al wel snel duidelijk dat ik nooit tot een topper zou uitgroeien, daarvoor mistte ik de ambitie, tijd en aandacht. Het plezier stond voorop en dat is altijd zo gebleven.

Favoriete training

Als ik de grafiek van presteren bekijk dan valt op dat de afstanden van 10 tot 21 km mij het best liggen. Pas na m’n 50 ste liep ik de meeste PR’s en dat is opmerkelijk, 10 km in 36.12, 15 km in 55.58 en de halve in 1.18.57. Nog steeds is het loopvirus in mij aanwezig, al veroorzaakt het minder koorts.

Ambitie

Komend jaar staan er twee marathons op het programma, met m’n vriendengroep van Nijm.atletiek wil ik schitteren in Lissabon.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Natuurlijk is hardlopen nog altijd het ultieme voor mij, het blijft een belangrijk deel uitmaken van een balans in m’n leven. Ik ondervind ook heel duidelijk dat de bewegingen van hardlopen zulke gunstige effecten hebben op de gezondheid. Naast de driften van alle atleten is het goed dat voorop te stellen. Naast het feit dat hardlopen als een individuele bezigheid gezien mag worden, vind ik het onderlinge contact waardevol en plezierig, dat komt tot uiting in de vele uren die we samen doorbrengen. Wat wil een mens nog meer.