Tijdens de warmere dagen verlies je extra veel vocht. Hoe ga je om met drinken tijdens het hardlopen?

Hieronder geven we je 8 tips om je run tijdens de warmere dagen goed door te komen.

Tijdens het sporten verliest je lichaam vocht. Niet alleen door zweten, maar ook via uitgeademde lucht. Dit vochtverlies kan oplopen tot 2 liter (!) per uur, afhankelijk van factoren als temperatuur en inspanning. Via zweet verlies je bovendien belangrijke elektrolyten (mineralen) als chloride, calcium, magnesium, sodium en kalium.

Tip 1

Door tekort aan vocht en elektrolyten functioneren je spieren minder goed, en kun je bijvoorbeeld last krijgen van kramp. Als je het tekort niet snel aanvult, kun je uitgedroogd raken. Dat kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid op de lange termijn. Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt; dan ben je al aan het uitdrogen!

Tip 2

Ren je minder dan een uur, dan is de kans op uitdroging klein. Tussendoor drinken is dan minder belangrijk. Zorg wel dat je goed gehydrateerd begint (drink een half uur voor de start 250 tot 500 ml) en ook na afloop genoeg drinkt, tot enkele uren na de inspanning. Drink bij trainingen langer dan een uur tussen de 125 en 250 ml per kwartier. Uiteraard is dit afhankelijk van de temperatuur. Wanneer het erg warm of benauwd is, is het te allen tijde aan te raden om ook tijdens de training te drinken!

Tip 3

Bij runs korter dan een uur is water meestal genoeg om je vochttekort aan te vullen. Loop je langer, dan is het belangrijk om ook elektrolyten aan te vullen. Bijvoorbeeld met een speciale sportdrank als SIS Drink of Powerbar Energize Sportdrank. Drink je alleen water, dan verdwijnt het dorstgevoel te snel en loop je het risico dat je vervolgens te weinig drinkt. Water bevat ook geen energie.

Tip 4

Ruwweg zijn er drie soorten sportdranken: hypotoon, isotoon en hypertoon. Kies met name bij lange duurinspanningen en/of warme omstandigheden voor een isotone drank. Isotone dranken bieden de beste combinatie van vocht en energie: ongeveer dezelfde concentratie deeltjes (suikers en elektrolyten) als lichaamsvocht. Daardoor wordt de drank even snel opgenomen als water. De meeste isotone sportdranken (bijv. Powerbar Energize Sportdrank en SIS GO Drink) bevatten 6 à 8 gram suiker per 100 ml. Je kunt ze zowel voor, tijdens als na het lopen drinken.

Tip 5

Goede sportdranken bevatten elektrolyten én koolhydraten. Laatstgenoemd bestanddeel zorgt dat de bloedglucosespiegel op peil blijft zonder de glycogeenreserves in de spieren aan te tasten. Belangrijk, want glycogeen en glucose zijn, vooral voor duursporten, de belangrijkste energieleveranciers voor je lichaam.

Tip 6

Drink geen energy drinks van bijvoorbeeld het type Red Bull: ongeschikt als hardloopdrank. Mede door de hoeveelheid koolzuur krijg je sneller maag en- of darmklachten tijdens het lopen.

Tip 7

Drink tijdens het lopen geregeld kleine hoeveelheden, geen grote volumes in een keer. Hoe gelijkmatiger je drinkt op verschillende momenten (ca. 300 tot 750 ml per uur), des te beter je lichaam je vochthuishouding op peil kan houden. Drink nooit meer dan 500 ml per keer.

Tip 8

Hoeveel moet je drinken ná een run om je vochtverlies aan te vullen? Simpel: dat vertelt de weegschaal. Weeg jezelf vóór en na een loop, en drink het verschil in kilo’s bij in liters, vermenigvuldigd met een factor 1,5. Dus 1 kg verloren lichaamsgewicht betekent 1,5 liter drinken, verdeeld over de uren na je inspanning. Begin direct met drinken na afloop.

Hopelijk heb je hier voldoende tips om de strijd aan te gaan tijdens de warmere dagen!

Kom gerust eens langs in de winkel in Arnhem en- of Nijmegen om antwoordt te krijgen op al je vragen op hardloopgebied.