Drielagen Systeem Runningkleding

Nog steeds lopen er veel lopers in een katoenen outfit. Wat gebeurt er nu precies als je in een katoenen outfit gaat transpireren en vervolgens stopt met hardlopen (of tussendoor even gaat wandelen of dribbelen)? Antwoord: de kleding blijft kletsnat en je lichaam koelt in razend tempo af. Dit is niet alleen een uiterst onaangenaam gevoel, maar de kans op blessures vergroot ook. Daarnaast kun je in de winter zelfs onderkoeld raken. Door de juiste kleding te combineren tot een 3-lagensysteem, kun je dat alles gemakkelijk voorkomen.

Laag 1: Vochtafvoerende onderlaag

Net als bij een normale outfit bestaat de onderlaag uit ondergoed. Thermisch ondergoed in dit geval, zoals een onderbroek, hemd, sportbeha en sokken. Dit ondergoed dient gefabriceerd te zijn van ademende, synthetische stoffen die als belangrijkste functie het afvoeren van vocht (= transpiratie) hebben. De beste materialen houden minder dan 1% van hun gewicht aan vocht vast, terwijl katoen maar liefst de helft van het gewicht kan vasthouden. Dit laatste is van belang omdat natte stof nauwelijks lucht bevat en daardoor niet isoleert. Hierdoor wordt je lichaam niet warm gehouden en koelt daarentegen razendsnel af. Voor een optimale afvoer van vocht is het belangrijk dat het ondergoed goed aansluit.

Kledingstukken: onderbroek, hemd/shirt, sportbeha en sokken

Isolatielaag

De tweede laag bestaat uit een isolerende tussenlaag die een dun laagje lucht rond je lichaam vasthoudt. Deze lucht houdt je lichaam op temperatuur. In het ideale geval houdt deze middenlaag voldoende warmte vast, maar voert overtollige warmte- en vocht – af naar buiten. Deze laag dient aangepast te worden aan de omstandigheden: in de winter een dikkere laag dan in de zomer.

Kledingstukken: longsleeve, short sleeve shirt, singlet, functionele sweater

Buitenlaag die wind, water en kou tegenhoud

De buitenlaag heeft twee belangrijke functies: vocht en warmte van binnenuit afvoeren én kou, wind en regen buiten houden. Het is dan ook van belang om een tight (strakke loopbroek) te dragen. In vergelijking met een losse broek is de tight beter in het afvoeren van vocht doordat deze direct op je lichaam aansluit. Daarnaast is het, in sommige omstandigheden, van belang om een jack (dunne bovenjas) te dragen. Een goed hardloopjack beschermt je tegen wind en regen en ‘ademt’. Het voert overtollige lichaamswarmte af zodat er geen condensvorming aan de binnenzijde ontstaat en je alsnog nat wordt. De wind is van grote invloed op de temperatuurbeleving. Om afkoeling te voorkomen is het daarom belangrijk dat een jack winddicht is.

 

Kledingstukken: shorts, lange broek, tights (lang of kort), windbreaker en functioneel fleecejack.

Algemene tips voor het toepassen van het drielagen systeem

  • Enkel een combinatie van de juist materialen heeft nut. Het is bijvoorbeeld zinloos om een katoenen shirt onder ademende buitenlagen te dragen.
  • Begin het liefst met een complete drielagenset en breid je collectie net zo lang uit met tights, longsleeves en jacks in verschillende dikten, zodat je uiteindelijk voor ieder weertype de ideale combinatie hebt.
  • Een aanvulling op het drielagen systeem is een pet of muts. Dit is een effectieve manier om je warmte vast te houden, want circa 30-40% van de warmte ontsnapt via je hoofd. In de zomer beschermt een lichtgekleurde pet je juist tegen de zon.