Hardlopen & Smartphones

Steeds meer hardlopers nemen hun smartphone mee tijdens de training om o.a. de gelopen afstand en de snelheid bij te houden! Toch zijn er nog vele lopers die nog niet optimaal gebruik maken van hun smartphone! ‘Hoe werkt het?’, ‘Is het niet te veel gedoe?’ en ‘Hoe kan ik mijn smartphone gemakkelijk meenemen?’ zijn veelgestelde vragen. Vandaar dat wij enkele opties uitlichten om je smartphone tijdens het hardlopen optimaal te gebruiken.

Running Apps

Er zijn ontzettend veel verschillende apps te verkrijgen voor je smartphone die je helpen om je trainingen te optimaliseren. In deze special lichten we 3 apps uit: Runkeeper, MiCoach en Nike+.

Runkeeper
Runkeeper is één van de meest bekende apps op runninggebied. Deze app registreert niet alleen je tijden, maar ook je afstand, snelheid en verbruikte calorieën. Daarnaast wordt je gelopen route op de kaart weergegeven en kun je ook muziek luisteren tijdens het sporten.

Maar Runkeeper kan meer…. De app kan je gemiddelde snelheid en topsnelheid berekenen, laat weten of je voor of achter loopt op je gemiddeld ingestelde snelheid, kan je activiteiten delen met vrienden via Facebook én is geschikt voor meerdere sporten.

De app is gratis te downloaden, maar op een leuke manier uit te breiden met een hartslagmeter: een Wahoo hartslagmeter voor de iPhone en een Polar Wearlink+ transmitter met bluetooth voor Android. De Polar wearlink is verkrijgbaar voor slechts € 69,95.

MiCoach

Adidas MiCoach is een sportapplicatie voor de iPhone en Blackberry. De app is geschikt voor fitnessfanaten en amateurs en gericht op meerdere sporten: hardlopen, voetbal, basketball, tennis en dergelijke. miCoach levert dagelijkse trainingsschema’s en geeft gesproken feedback tijdens het lopen. De schema’s zijn afgestemd op je voorkeuren en de sport die je wilt beoefenen en zijn gemaakt door professionele trainers. Extra hulpmiddelen zoals een sensor in je schoen heb je er niet bij nodig. Voor het vastleggen van de afgelegde route volstaat de gps-ontvanger in je iPhone. Snelheid, afstand, hoogteverschillen en dergelijke worden ook door je iPhone vastgelegd en verschijnen na afloop van de training in staafgrafieken en

beoordelingen. Vooraf stel je een gewenste snelheid in en tijdens het lopen houdt een computerstem je op de hoogte of je nog op schema zit. Deze app is gratis te downloaden, maar op een leuke manier uit te breiden met een hartslagmeter: de MiCoach Connect Heart Rate Monitor.

Bij dit Adidas systeem verloopt de communicatie niet via Bluetooth maar verzorgt een Dongle de communicatie tussen de smartphone en de Adidas hartslagband. Adidas biedt een pakketje aan met de Dongle en een hartslagband voor slechts 70 euro. Kortom: een complete hartslagmeter en inzicht in je training (afstand en snelheid) in één!

Nike+ GPS app
Nike+ is wederom een sportapplicatie voor je smartphone. Je kunt je hardloopactiviteiten registreren en je voortgang meten met behulp van de GPS van je smartphone. De app registreert tijdens het lopen de gelopen afstand, je snelheid, het aantal calorieën en de gelopen tijd. Maar Nike+ biedt meer… De gelopen route wordt vastgelegd en door het scherm aan te tikken tijdens het lopen wordt de huidige locatie zichtbaar. Daarnaast kun je challenges aanmaken, zodat je je eigen records uit het verleden kan verslaan. Tevens kun je bestaande of eigen trainingsschema opstellen/uitkiezen. Verder kun je tijdens het lopen een vooraf ingestelde PowerSong aanzetten voor net die extra motivatie!

Tijdens het lopen wordt er feedback gegeven; je hoort bijvoorbeeld wanneer je halverwege bent (met een vooraf ingesteld trainingsschema) of wanneer je 1, 2, 3 of meer kilometers hebt afgelegd. Heb je nog meer motivatie nodig tijdens het lopen? Voordat je gaat lopen kun je met één beweging op Facebook aangeven dat je gaat hardlopen en vraag je je Facebook vrienden om je aan te moedigen of je voornemen om te gaan lopen te ‘liken’. Deze likes krijg je tijdens het lopen via de feedback in je app als audio terug! Hoe kun je nu beter gemotiveerd worden dan door je vrienden?

Na de training kun je alle gegevens uploaden en je resultaten bijhouden op nikeplus.com. Een ander voordeel van Nike+ is het feit dat het de grootste hardlopersgemeenschap ter wereld is!

Hoe neem ik mijn smartphone mee tijdens het lopen?

De meest eenvoudige manier om je smartphone mee te nemen tijdens het lopen is door middel van een armband om je bovenarm. Er zijn verschillende soorten op de markt, variërend van een dicht hoesje tot aan een hoesje waarin je je smartphone onderweg kunt bedienen. Let bij de aanschaf van een hoes voor je smartphone erop dat de band prettig om je arm zit. Naast een armband kun je er ook voor kiezen om een heupband te nemen waar je smartphone in kan.

Enkele voorbeelden:

Voor- en nadelen ten opzichte van runningcomputers (horloges)

Running Apps hebben zowel voor- als nadelen ten opzichte van een runningcomputer (horloge). Met een runningcomputer bedoelen we bijvoorbeeld een hartslagmeter met GPS/footpod van Polar of Garmin.

Het belangrijkste voordeel van Running Apps zijn de kosten. Wanneer je over een smartphone beschikt, heb je al een GPS ontvanger, en kun je voor een zeer laag bedrag, soms zelfs gratis, een App downloaden. Daarnaast werken de apps zeer eenvoudig en zien er professioneel uit. Een ander voordeel van de apps is dat je ook je hartslag kunt registreren en analyseren met een uitbreiding. Je hoeft enkel een kit te kopen met een hartslagmeter (en dongle)!

Het belangrijkste nadeel van de apps is dat je afhankelijk bent van de gevoeligheid van de GPS van je smartphone. Deze zijn veelal niet zo nauwkeurig als de runningcomputers van Polar en Garmin. In het algemeen is GPS onder een dik bladerdek minder nauwkeurig dan een footpod. Daarnaast kun je met sommige footpods je pasfrequentie en paslengte analyseren en daarmee je loopstijl verbeteren. En een footpod zit helemaal niet vervelend!

Een ander nadeel is dat de apps vrij beperkt zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet handmatig rondetijden opnemen of onderweg iets aan de instelling veranderen. Ook kun je niet zelf je scherm inrichten, wat met een runningcomputer wel mogelijk is. Een laatste nadeel is de levensduur van de batterij van je smartphone. Deze apps ‘vreten’ batterijen, waardoor je smartphone razendsnel leegloopt!

Kortom, running apps zijn zeer interessant als je op een eenvoudige manier je trainingen bij wilt houden, maar zodra je meer wilt, of nauwkeurige resultaten, is een runningcomputer meer geschikt!