Natural Running Schoenen

Je spieren extra stimuleren tijdens het hardlopen? Dan is Natural Running iets voor jou. Natural Running is een natuurlijke manier van hardlopen die teruggaat naar de oorsprong van oerlopen met de specifieke kenmerken van voorvoetlanding, licht voorovergebogen houding en een hoge pasfrequentie. Dit is een totaal andere manier van lopen. Hier horen uiteraard andere runningproducten bij. De hardloopschoenen die behoren tot de categorie Natural Running stimuleren allen dat de loper bewuster gaat lopen. De schoenen benadrukken dan over het algemeen het principe van blootvoets lopen, zoals de Nike Free al jaren tracht.

Start voorzichtig…

Het is echter belangrijk dat Natural Running zeer voorzichtig en bewust uitgevoerd wordt. Je voeten zijn al jaren gewend aan schoenen die steun en demping geven. Om plotseling over te gaan op een schoen die totaal geen ondersteuning biedt en weinig tot geen demping bevat is dan ook niet aan te raden. Je spieren zijn dit niet gewend. Nu denken beginnende lopers misschien: ‘Ik heb nog nooit op een schoen met veel demping gelopen, ik kan direct beginnen op Natural Running schoenen’. Dit is echter een verkeerde gedachte. Je spieren hebben als beginnende loper nog maar weinig opgebouwd, waardoor zij de krachten die vrijkomen bij het Natural Running niet direct aankunnen. Het is dan ook aan te raden om de Natural Running schoenen af te wisselen met je normale (aangemeten) hardloopschoenen om blessures te voorkomen.

Wat is het voordeel van het lopen op Natural Running schoenen?

Je spieren worden versterkt door de natuurlijke beweging, waardoor het hardlopen gemakkelijker wordt en je loopstijl verbeterd. Daarnaast zijn de schoenen optimaal gevormd om het natuurlijk lopen te benadrukken, maar geven deze schoenen wél de nodige bescherming aan je voeten. Gewoon op gympjes lopen heeft dus zeker niet hetzelfde effect en leidt voornamelijk tot blessures. Daarnaast zorgen Natural Running schoenen voor een zekere mate van instabiliteit, waardoor je spieren continu gedwongen worden om meer werk te verzetten.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van Natural Running schoenen zijn de Nike Free 3.0 (exclusief verkrijgbaar bij Run2Day), Saucony Hattori, Asics Gel-Excel33, ON RUNNING etc.

Lijken Natural Running schoenen je net iets te veel van het goede? Probeer dan bijvoorbeeld de Saucony Kinvara diezich tussen de Natural Running schoenen en de traditionele hardloopschoenen bevinden. De zolen van de Kinvara zijn vlakker dan die van een traditionele hardloopschoen (maar liefst 30%). Hierdoor landt je automatisch meer op de middenvoet tijdens het lopen.

Als afsluitende tip: Gebruik Natural Running schoenen naast je gewone hardloopschoenen om van het optimale effect te profiteren!