VERBONDENHEID

Tja, daar zit ik dan, mijn persoonlijke stukkie te typen. Weetje, hardlopen maakt zoveel bij mij los dat ik even niet weet waar ik moet beginnen. Er zijn te veel ervaringen die ik met jullie wil delen. Ga ik het hebben over m’n prille marathonavontuur of de buitenlandse hardlooptrips naar o.a. Ethiopië? Het is duidelijk dat hardlopen een rode draad is in m’n leven. Letterlijk al mijn ‘hardloop’ herinneringen hebben iets gemeen, verbondenheid.

Pak ’m beet dertien jaar geleden begon ik bij de Nijmeegse hardloopselectie ‘Joshua Track Team’. Als broekie tussen de nationale/internationale topatleten. We vormden een hecht team waar mooie vriendschappen zijn ontstaan, deze koester ik nog altijd. Ik denk graag terug aan de leerzame trainingsstages in Portugal, deelnames aan het Nederlands kampioenschap en strijdlustig tekeergaan op de groepstrainingen. Mijn in trinsieke motivatie om door te gaan op het hoogste niveau was na acht jaar verdwenen. Maar kom op, hardlopen is mijn leven. Het nieuwe initiatief, Run2Day Racingteam is precies wat ik nodig heb. Met een gemêleerd gezelschap aan hardlopers, ieder z’n eigen dromen en doelen. Het sfeertje is om te smullen.

Het sociale aspect rondom hardlopen trekt mij enorm. Als individuele sporter heb ik me nooit echt ‘solo’ gevoeld. Ik ben van mening dat iedereen een doel nodig heeft tijdens het trainen. Dat kan van alles zijn. Afvallen, jezelf fitter voelen, voor de eerste keer een halve marathon lopen, een weddenschap met je buurman of een marathon onder de drie uur lopen. Zodra je een doel hebt, train je doelgericht en heb je een focuspunt. Het doel bereiken is een fantastisch gevoel, de weg daar naar toe net zo mooi.

Dat solo lopen is af en toe heerlijk, effe je koppie leegmaken, geen prikkels en verdwalen in je gedachten. Direct daarna app ik mijn marathon maatjes, ‘’Net terug van een heerlijke 15KM op nuchtere maag, benen voelen top! Nog drie weken tot de Frankfurt Marathon. Wat staat er bij jullie op het programma?’’ Het gezamenlijk toeleven naar die ene wedstrijddag met je team maatjes is zo motiverend, je bewandeld hetzelfde pad, het verbroederd. Ik kan er ook echt van genieten als hardlopers ongeacht niveau op een passie volle manier de sport benaderen. Als werknemer van Run2Day Nijmegen kom ik dagelijks in aanraking met al deze sportieve mensen. Top is dat!

27 oktober 2019, dé dag dat ik mijn doelstelling van het jaar 2019 zal gaan realiseren. Een marathon voor het eerst onder de magische drie uur finishen. De vooravond van de marathon lig ik al betijds op bed. Ineens een gebonk op de deur van de hotelkamer. Staan daar mijn vier kameraden uit Nijmegen, allen hardlopers en teamgenoten uit de juniorentijd. Wauw! Ik was echt flabbergasted. Hup, knop om, morgen moeten ‘we’ pieken riepen ze. Jij als loper, wij als hooligans. Na een goede nachtrust en verdere voorbereidingen stond ik bijzonder vrolijk en goed gemutst aan de start. Wat een dag, van kilometer één tot de laatste meters liep ik comfortabel op het schema onder de drie uur. By the way, de aanmoedigingen waren van een bijzonder hoog niveau waar vele Eredivisieclubs nog een lesje van kunnen leren. Dit komt óók mede door mijn ouders die trouw jaren langs de zijlijn staan. Met een eindtijd van 2:54:00 kon mijn dag niet meer stuk!

Met de Berlijn marathon op de planning kijk ik met gemengde gevoelens vooruit. Zeker in deze tijd is het ook eens goed om wat vaker terug te kijken naar wat je hebt beleefd.

Voor nu: stay safe and healthy! 🙏

Niels

#Run2Dayracingteam #Run2DayArnhem #Run2DayNijmegen#doorrunnersvoorrunners

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, lucht, berg, buiten en natuur