Runningsokken

Sokken zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Toch zitten er enorme verschillen tussen sokken. Speciaal voor het hardlopen, zoals de meeste lopers al wel weten, zijn er hardloopsokken op de markt. Ook binnen deze categorie sokken zijn er grote verschillen te onderscheiden. Bij de aanschaf van hardloopsokken is het vooral van belang dat deze zeer ademend zijn, zodat natte voeten worden voorkomen. Natte voeten zorgen niet alleen voor een onaangenaam gevoel, maar ook voor een sterk verhoogde kans op blaren.

Daarnaast is het belangrijk dat de sokken goed om de voet aansluiten. Deze aansluiting kan verbeterd worden door de aanschaf van sokken die afzonderlijk ontwikkeld zijn voor de linker- en rechtervoet. Verder kunnen hardloopsokken net de extra ondersteuning bieden die je voeten kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld in de X-Socks zit een X-Cross bandage die het gevoelige gebied rondom de enkel beschermt en stabiliseert zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Bij de Falke RU 4 Cushion zit bijvoorbeeld een extra zacht ‘kussentje’ onder de bal van de voet die ervoor zorgt dat, wanneer de voorvoet licht gaat doorzakken door vermoeidheid, vervelende drukplekken worden voorkomen.

X-socks en Falke

De meest bekende en best geteste hardloopsokken zijn van X-Socks en Falke. Binnen deze merken zijn er nog diverse typen sokken te verkrijgen. De meest bekende hiervan zijn de X-socks Running. De X-socks Running collectie bestaat uit sokken die allen anatomisch zijn gevormd, waardoor de drukverdeling wordt geoptimaliseerd. Hier wordt mee bedoeld dat de druk van het lichaamsgewicht over de gehele voet wordt verdeeld, wat leidt tot een verminderde kans op blaren en irritaties. Daarnaast beschikt deze collectie over een ontzettend goede ventilatie dankzij de verschillende luchtkanalen rond de voet.
Naast deze ‘standaard’-sokken zijn er nog enkele specials van X-Socks, zoals de Run Sky Run en de Speed One. De Run Sky Run bevat een zilveren voetbed. Dit zilveren voetbed dient als antibacteriologische laag en ontsmet de voet, waardoor blaren worden voorkomen en extreme vorm van zweetvoeten worden tegengegaan. Speciaal voor de zomer is er de Speed One van X-socks. Deze sok werkt volgens hetzelfde principe als de overige runningsokken van X-socks, maar is een tikkeltje dunner en korter. Hierdoor hét item voor de zomer!

Compressiekousen

Uiteraard zijn er ook Herzog compressiekousen die zijn bedoeld om de bloeddoorstroming te bevorderen, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en blessures kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen. Klik hier voor meer informatie over compressiekousen.