Theo van Maanen

Theo van Maanen is (reserve)trainer voor Run2Day Runners Arnhem&Nijmegen.

Wie is Theo van Maanen?
Ik ben geboren op 27 april 1959 en ben dus de 50 al gepasseerd. Ik ben sportief van geest, maar het lichaam blijft af en toe een beetje achter. Ik heb het de laatste tijd namelijk nogal druk met de zaak, waardoor het hardlopen er wel eens bij in schiet. Verder ben ik getrouwd met Marijke, mede eigenaar van Run2Day Arnhem en Nijmegen, en heb ik een dochter Leonie en een schoonzoon Bart.

Wat vind je leuk aan training geven?
Ik vind het vooral leuk om mensen te motiveren om hun grenzen te verleggen! Uiteraard op een verantwoorde manier. Bijvoorbeeld beginners die denken dat ze nooit een half uur achter elkaar kunnen lopen motiveren en stimuleren, zodat ze inzien dat lopen leuk is en dat met verantwoorde trainingen hun doel te bereiken is! Verder is het contact met enthousiaste lopers natuurlijk een leuk onderdeel van het geven van trainingen.

Wat wil je lopers graag bijbrengen?
Dat hardlopen een ontzettend leuke verslaving is! Daarnaast natuurlijk alle techniektips en manieren om het hardlopen nóg leuker en makkelijker te maken.

Wat doe je naast het training geven voor Run2Day?
Eigenlijk bestaat mijn hele leven uit hardlopen. Ik heb dan ook van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben namelijk de eigenaar van Run2Day Nijmegen, Running Promotion Gelderland en mede-eigenaar van Run2Day Arnhem. Drie bedrijven waarin hardlopen centraal staat. Het enige wat ik naast alles wat met hardlopen te maken heeft doe is quality time besteden aan mijn gezin.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?
Ik heb helaas weinig tijd om veel te sporten. Ik loop meestal 1 á 2 keer per week. Ik doe dan meestal een duurloop om mijn conditie te behouden. Wel loop ik tijdens het geven van trainingen ook veel met de lopers mee. Daarnaast vind ik mountainbiken ontzettend leuk en probeer ik hier geregeld tijd voor vrij te maken.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
Toen ik op mijn 27ste stopte met roken wilde ik graag wat sportiefs doen om mijn conditie weer terug te krijgen. Ik zag toen een aantal mensen hardlopen en dacht: “Dat wil ik ook!” Ik ben toen voor mijzelf begonnen en sinds mijn 28ste ben ik bij Altis in Amersfoort gaan lopen. Later ben ik in de Nederlandse bergselectie terechtkomen en heb ik een aantal keren met het NK Berglopen meegedaan. Vanaf 2000 ben ik helaas gestopt met fanatiek hardlopen door alle drukte met mijn toenmalige en huidige baan. Nu loop ik nog één á twee keer per week en geef daarnaast veel trainingen.

Welke afstanden loop je het liefst?
Ik loop eigenlijk bijna nooit meer een wedstrijd, vandaar dat ik het heerlijk vind om op zondagochtend een lange duurloop te lopen van zo’n 25 kilometer! Lange afstanden loop ik dan ook het liefst. Je kunt dan heerlijk genieten van de natuur en tegelijkertijd je hoofd ‘leeglopen’.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Ik loop nog maar heel weinig wedstrijden, waarvan de meeste niet voor mijzelf. Vaak loop ik mee om andere lopers te begeleiden. Vandaar dat ik mij vaak ook niet uitgebreid voorbereid op een wedstrijd. Als ik echt een serieuze wedstrijd voor mijzelf loop zorg ik dat ik de week ervoor rustig aan doe qua trainen en gezond eet. De dag zelf sta ik rustig op, neem een goed ontbijt en eventueel een lunch en doe een goede warming-up.

Wat is je ultieme doel?
Mijn ultieme doel is om altijd plezier te houden in het hardlopen en te genieten van elke stap die ik zet.

Wat wil je andere lopers meegeven?
Eigenlijk hetzelfde als mijn ultieme doel: Zorg dat je altijd plezier houdt in het hardlopen en geniet van elke stap!