Wedstrijdschoenen & Spikes

Veel hardlopers nemen zo nu en dan deel aan een wedstrijd of recreatieloop! Een ontzettend leuke uitdaging om een bepaalde afstand uit te lopen óf om je PR te verbeteren. Wedstrijdschoenen en spikes spelen een belangrijke rol tijdens deze wedstrijden of recreatielopen.

Wedstrijdschoenen

Wedstrijdschoenen zijn hele lichte schoenen die, zoals de term al zegt, speciaal gebruikt worden tijdens wedstrijden (zowel op de weg als in het bos). Deze schoenen hebben minder demping dan gewone hardloopschoenen waardoor ze lichter zijn. In normale schoenen zit namelijk zo veel mogelijk demping om het comfort te verhogen en de belasting op de gewrichten te verlagen. Deze demping maakt schoenen zwaarder. Tijdens een wedstrijd daarentegen, wordt er maar een relatief korte afstand gelopen en ligt de snelheid hoger dan tijdens een training. Hierdoor wil je zo min mogelijk snelheid verliezen en is een wedstrijdschoen dé uitkomst. Het grootste voordeel van wedstrijdschoenen ten opzichte van ‘gewone’ hardloopschoenen is dat ze ongewenst energieverlies voorkomen wordt.

Nu vragen veel mensen zich vaak af: ‘Kan de lagere mate van demping niet leiden tot blessures?’. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: Niet wanneer de schoenen enkel tijdens wedstrijden gebruikt worden.

Het is dan ook van groot belang dat deze wedstrijdschoenen enkel gebruikt worden tijdens wedstrijden en niet tijdens een training. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bevatten de schoenen, zoals eerder vermeld, minder demping, waardoor de kans op blessures tijdens trainingen toeneemt. Je gewrichten worden namelijk beschermt door de demping en kunnen beschadigen bij veelvuldig gebruik van te weinig demping. Ten tweede slijten wedstrijdschoenen sneller door de dunne zool. Ten derde heb je geen voordeel van het gebruik van wedstrijdschoenen tijdens een wedstrijd wanneer je deze ook tijdens trainingen gebruikt. Als je namelijk al op een lichte schoen traint zijn je lichaam en voeten hieraan gewend, waardoor het geen extra voordeel oplevert tijdens een wedstrijd.

Enkele voorbeelden van wedstrijdschoenen zijn de Nike Lunaracer+, Saucony Type A, Adizero Pro en de Asics DS Racer. Voor zwaardere lopers is er ook een uitkomst, namelijk sterkere wedstrijdschoenen zoals de Adizero Tempo en de Asics Noosa.

Spikes

Voor baanatleten zijn spikes van groot belang. Spikes zijn zeer lichte wedstrijdschoenen met spikepuntjes. De spikepuntjes zorgen voor extra grip. Echter zijn er ontzettend veel verschillende soorten spikes wat de keuze zeer moeilijk kan maken. Spikes kunnen in het algemeen in vijf categorieën ingedeeld worden, namelijk: long-distance, mid-distance, sprint, cross-spikes en special spikes.

Long-distance spikes worden veelal gebruikt voor 3.000, 5.000 en 10.000 meter. Long-distance spikes hebben een kunststof plaat in de voorvoet die zorgt voor grip en stabiliteit. Daarnaast heeft dit type spikes een volledig doorlopende hak. Dit betekent dat de demping van de midvoet en de hak aan elkaar verbonden is. Long-distance spikes worden ook veel gebruikt als allround spike. Een allround spike wordt gebruikt wanneer men nog niet een keuze heeft gemaakt voor een specialisatie. Deze spikes zijn dan ook geschikt voor ieder atletiekonderdeel. Voorbeelden van long-distance spikes zijn de Nike Rival Distance en de Asics Hyper LD.

Mid-distance spikes worden veelal gebruikt voor 800 en 1.500 meter. Mid-distance spikes hebben ook alleen in de voorvoet een kunststof plaat die zorgt voor grip en stabiliteit. Dit type spike heeft echter alleen een hak en geen midvoet. Het materiaal is namelijk uit de zool tussen de voorvoet en de hak weggehaald om gewicht te besparen. De hak is aanwezig omdat de vermoeidheid vaak toeslaat op de 800 en 1.500 meter, waardoor lopers vanzelf de natuurlijke beweging gaan lopen (de haklanding). Op deze manier kunnen zij altijd terugvallen op de hak, waardoor overstrekking van de achillespees voorkomen wordt. Voorbeelden van mid-distance spikes zijn de Asics Hyper MD, Nike Rival MD en de Adizero MD.

Sprint spikes worden veelal gebruikt voor 100, 200 en 400 meter. Sprint spikes hebben een volledige kunststof plaat vanuit de hak naar de voorvoet en hebben zelfs geen materiaal onder de hak. Er komt tijdens sprinten namelijk ontzettend veel kracht vrij, waardoor de kunststof plaat voor stabiliteit zorgt. De afwikkeling concentreert zich volledig op de voorvoet, waardoor er zo min mogelijk snelheid wordt verloren en zo veel mogelijk grip is. Hierdoor is het geen probleem dat er geen materiaal onder de hak aanwezig is. Dit zorgt er zelfs voor dat de schoen nog lichter wordt en de afwikkeling zich vanzelf op de voorvoet zal richten. Als je een sprintspike op de grond zet staat de hak volledig omhoog, waardoor de afwikkeling op de voorvoet eigenlijk afgedwongen wordt. Voorbeelden van sprint-spikes zijn de Nike Maxcat en de Adidas Powersprint.

Daarnaast zijn er cross-spikes, maar deze zijn meer gericht op veldloopwedstrijden. Echter wordt dit type spike door sommigen gebruikt als allround spike, met name door zwaardere lopers. Hierdoor is er toch wat meer stabiliteit op een 5.000 of 10.000 meter.

Uiteraard zijn er ook spikes voor de specifieke atletiekonderdelen, namelijk special spikes. Voor de volgende onderdelen hebben wij specifieke spikes:
– Hoogspringen
– Verspringen
– Hink-stap-sprong
– Speerwerpen
– Kogelstoten/Kogelslingeren
– Discus werpen

Voor meer advies op het gebied van wedstrijdschoenen of spikes kun je een bezoek brengen aan één van onze winkels.