Theo van Maanen

BEVLOGEN VAN HARDLOPEN
‘Van 7.00 tot 24.00 uur leef ik van running, maar ik droom er niet van’
Theo van Maanen, is de trotse eigenaar van Run2Day Arnhem & Nijmegen. Tevens is hij eigenaar van Running Promotion Nederland en verzorgt hij bedrijfstrainingen.

Na een carrière als projectleider bij KPN, waar hij een rol had bij het ontslag van duizenden medewerkers, wist Theo het zeker: ik wil voor een bedrijf nooit meer iets doen waar ik geen grip op heb. Hij had de moed om zijn hart te volgen, nam van de een op de andere dag ontslag en koos voor een andere benadering. ‘Ik wilde niet meer achter de visie van een ander aan lopen, maar zelf sturen en leiding geven. Persoonlijke risico’s nemen en daarvoor zelf verantwoordelijk zijn.’

Bergselectie
Theo van Maanen is gepokt en gemazeld in de hardloopsport. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van de nationale bergselectie. Hij was zijn tijd ver vooruit ‘We liepen in het buitenland wedstrijden van tien en vijftien kilometer, maar wel met duizend meter hoogteverschil. Dat was zo’n beetje de voorloper van de trailrunning anno 2015.’
Hij was (al) 26 jaar toen hij begon met de langere wedstrijden. De Gelderlander liep talloze wedstrijden, halve en hele marathons en won er ook heel veel. De tien kilometer in 32 minuten of een halve in 1.11 uur. Dat waren zijn tijden. Zijn mooiste resultaat? Een glimlach. ‘De marathon in Amsterdam, daar werd ik 48ste in het overall klassement in een tijd van 2.43 uur. Met een groot internationaal veld voor me. Gevoelsmatig was dat mijn mooiste resultaat, hoewel ik wel marathons liep in een snellere tijd.’

Run2Day
Geen wonder dat Theo niet koos voor de confectie- of voedselwereld. Nee, zijn keuze viel begin deze eeuw op hardloopwinkel Run2Day in Arnhem. ‘Een kleinschalige winkel met redelijke cijfers. Ik heb heel hard gewerkt en mijn eigen visie ontwikkeld over de toekomst van de hardloopsport. Na twee jaar groeide ik er al uit mijn jasje en ben ik overgestapt naar een groter pand aan de Arnhemse Rijnstraat. Ik ben nu nog mede-eigenaar en aandeelhouder.’

Succesvol
Zijn formule sloeg aan, zeven jaar geleden kocht de Barnevelder een nieuwe Run2Day. Dit keer gevestigd in de oude accukamer van KPN in Nijmegen. ‘Zo kwam ik mijn oude werkgever weer tegen. Ik heb er een mooie lange loopbaan met camera in geplaatst. Dat initiatief werd positief ontvangen en was heel succesvol.’
Naast zijn winkels is hij tevens eigenaar van Running Promotion Nederland en in dat kader verzorgt hij zo’n tachtig events op jaarbasis met medewerkers en apparatuur. ‘Ik zorg voor professionele apparatuur en materialen zoals matten plus milieuvriendelijke chips. Onder andere de Ameland Trail en het NK gemeenteambtenaren in Utrecht ondersteun ik daarmee.’

Loopstijl
Op het initiatief van de schoenentest, reageerde hij enthousiast. ‘Jet heb ik een lichte Saucony schoen meegegeven. De hoogte van de hak is lager dan de schoenen die ze droeg, een bijna vlakke schoen die comfortabel draagt. Jet is licht gebouwd en loopt heel ontspannen, ze landt een beetje op de middenvoet. Naar mijn idee droeg ze een beetje te lompe schoen.’
Theo kijkt met een heel eigen visie naar lopers en heeft bij Jet puur gekeken naar haar loopstijl. ‘Je moet het lef hebben om vanuit je gevoel te adviseren en daar de juiste schoen bij te zoeken. Jet heeft nu een hele andere schoen dan die ze droeg. Ik ben heel benieuwd naar haar ervaringen.’
Maarten Meeuwsen kreeg uiteindelijk de soort schoen die hij al droeg. ‘Een nieuw model van de Asics Gel Nimbus. Soms moet je ook gewoon luisteren naar de klant, als die zich happy voelt bij een schoen die hem het beste past en hij loopt er lekker op, moet je daar niet te veel aan tornen.’

Het mooie succes van zijn werkzame leven kwam Theo van Maanen niet zomaar aanwaaien, maar hij zorgde voor groei zonder luchtbellen. Een doener met een groot hart. Zo’n type: niet lullen, maar poetsen. Altijd in de volcontinudienst. ‘Van 7.00 tot 24.00 uur leef ik van running, maar ik droom er niet van.’

Wouter Dilling

Wouter Dilling, geboren op 8 maart 1990 en woonachtig te Nijmegen.

Eind januari 2014 begonnen bij Run2Day in Nijmegen en in April 2017 overgestapt naar het collega filiaal in Arnhem.
“Het werk in deze business bevalt mij erg goed. Ik leer elke keer nog weer nieuwe dingen en kan met mijn afgeronde HBO opleiding ‘Voeding & Diëtetiek’ mensen ook goed advies geven op het gebied van sport & voeding”.

Wouter is ook een fanatiek hardloper bij, voorheen Team Zevenheuvelen in Nijmegen en inmiddels bij het Run2day Racingteam. Vandaar ook de passie voor de sport. De komende jaren zal de focus meer liggen op de langere afstanden. Het trailrunnen is ook iets wat steeds populairder geworden is in de trainingsroutine. Met als meest prachtige ervaring de Jungfrau marathon in Zwitserland in 2021.

Tegenwoordig worden de looptrainingen afgewisseld met een aantal fiets- en crossfit trainingen. Deze combinatie bevalt erg goed.

Een andere grote hobby van Wouter is klimmen / alpineren in het hooggebergte van de Alpen. Elke zomer gaat hij het liefst de bergen in om daar verschillende activiteiten te ondernemen maar voornamelijk om te klimmen. Hiervoor heeft hij een aantal cursussen gevolgd om zelfstandig de bergen in te kunnen gaan.

“Ik zie een leuke toekomst tegemoet bij Run2Day en hoop nog een aantal jaar van deze mooie werkomgeving te kunnen genieten”.

Marijke van Maanen

Marijke van Maanen is mede-eigenaar van Run2Day Arnhem & Nijmegen en zeer nauw betrokken bij de zaak. Zij heeft zelf al jaren loopervaring en adviseert lopers en wandelaars graag! Naast verkoop adviseuze neemt zij de administratieve kant van de winkel op zich.

“Ik ben geboren op 25 maart 1955 in Barneveld. Hier woon ik nog steeds! Ik ben een sportieve vrouw die niet graag stilzit. Ik ben getrouwd met Theo en heb een dochter Leonie en twee prachtige kleinkinderen:)

“Hardlopen is een grote passie van me geworden toen ik op 45-jarige leeftijd begonnen ben met hardlopen. Mijn man Theo heeft mij indertijd met het hardloopvirus aangestoken. Hierdoor was de beslissing om Run2Day Arnhem over te nemen in 2003 snel genomen. Het leuke om bij Run2Day te werken is het nauwe contact met klanten. Je hebt echt de mogelijkheid om een klant optimaal te adviseren, om daarmee het hardlopen of wandelen nóg leuker te maken”.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?

“Naast het werk bij Run2Day besteed ik graag tijd aan mijn gezin! Verder vind ik het heerlijk om een lange wandeling te maken of om te fietsen”.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?

“Ik heb altijd hardgelopen, maar door slijtage aan mijn knie is dat helaas niet meer mogelijk. Vandaar dat ik mijzelf een nieuw doel heb gesteld: het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse. Hiervoor ben ik volop in training en wandel ik zo’n drie keer per week. Daarnaast vind ik het heerlijk om, met mooi weer, op de fiets te stappen en een lange tocht te maken”.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
“Mijn man deed al jaren aan hardlopen. Toen mijn dochter wat ouder werd wilde ik ook iets meer aan sport gaan doen. Op dat moment besloot ik om mee te gaan doen bij Run2DayRunners Barneveld op de dinsdagavond. Daarnaast liep ik vaak met een vriendin samen, om zo sportief bezig te zijn en tegelijkertijd bij te praten! Eigenlijk is hardlopen al vrij snel nadat ik begonnen was een verslaving geworden”.

Welke afstanden loop je het liefst?

“Ik liep altijd het liefst tussen de 8 en 15 kilometer. Wanneer ik een lange wandeling maak loop ik het liefst tussen de 20 en 30 kilometer”.

Wat is je ultieme doel?
“Een ultiem doel met hardlopen heb ik niet meer, maar mijn doel is nu om de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen! Tot voor kort heb ik me nooit de tijd ervoor gegund, maar toch wil ik dit jaar mijn doel realiseren”.

Wat wil je verder nog kwijt?

“Ik hoop dat ik met andere lopers of wandelaars mijn ervaringen kan delen, om ze zo verder te stimuleren en motiveren”.

Dorothea Bil

Vanaf juni 2015 is Dorothea toegevoegd aan het team bij Run2Day Arnhem. Na jaren te hebben gewerkt op verschillende plekken in diverse functies zoals leidinggevende, bestuurssecretaris en office manager heeft Dorothea vanaf 1 januari 2015 het roer volledig omgegooid en is van haar passie haar beroep gaan maken.

In eerste instantie resulteerde dat tot het opzetten van haar eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en het beginnen met aanbieden van de cursus Start2Trailrun. Vervolgens werd daaraan toegevoegd de workshop Run&Roll, de trainingen Yoga4Runners en Trailrun Xperience en het trailevenement Klein Zwitserland Trail.

Trailen
“Woonachtig in het mooie Rozendaal beschouwt Dorethea de bossen van Nationaal Park Veluwezoom als haar achtertuin. Reeds als kind was zij het liefst actief in de buitenlucht en in de natuur. Ongeveer 5 jaar geleden maakte ze definitief de overstap van de weg naar het ‘off-road’ hardlopen, omdat ze helemaal blij werd van het zwerven over single tracks, stampen door de plassen, glijden door de modder, heuveltjes op en heuveltjes af rennen en de vaak onverwachte ontmoetingen met wilde zwijnen, herten, IJslandse paarden en Schotse Hooglanders tijdens haar lange duurlopen. Pas een paar jaar geleden kregen deze ongedwongen boslopen de naam ‘trailrunning’ en loopt zij regelmatig mee bij diverse trailevenementen in binnen en buitenland”.

“Dorothea Bil, geboren in Rotterdam, nu woonachtig in Rozendaal, getrouwd en moeder van twee kinderen en grootmoeder van twee kleinkinderen. Opvallende eigenschappen zijn: extravert, sensitief, creatief, nieuwsgierig, leergierig en dienstverlenend. Haar belangrijkste kracht is haar ” OMDENKEN”.
Omdenken is een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt door niet ‘ja-maar’  tegen een probleem te zeggen maar ‘ja-en’. Zij zegt altijd: ” Ik verdwaal nooit…ik loop hoogstends een paar extra kilometers!”

Waarom vind je het leuk om bij Run2Day te werken?
“De winkel is een grote snoepjeswinkel voor iemand met een passie voor hardlopen. En iedereen die bij Run2Day binnenloopt, beginnend of gevorderd, heeft diezelfde passie in grotere en/of mindere mate…Er is niets mooiers als het werken met en voor gelijkgestemden. Ik haal enorm veel voldoening uit het vinden van de juiste schoen bij de juiste persoon gebaseerd op een juiste loop- en bewegingsanalyse met de steun van een team aan collega’s die met me meedenken en meekijken. Een tevreden en geïnspireerde klant…dat is voor mij Run2Day Arnhem”.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?
“Zoals ik al eerder vertelde ben ik actief in m’n eigen bedrijfje TrailXperience Veluwezoom en besteed ik veel tijd aan m’n eigen ontwikkeling door naar lezingen en cursussen te gaan over hardlopen, yoga, mindfulness, myofascial release en alles wat me nog meer interesseert. Veel tijd besteed ik ook aan m’n andere passie; fotografie. Tijdens mijn trailtochten heb ik altijd een kleine fotocamera bij me om mooie momenten vast te leggen op de gevoelige plaat”.

Welke sporten beoefen je en hoe vaak?
“Bijna iedere dag loop ik variërend van 3 km tot 18 km in de bossen, mediteer regelmatig en leg m’n mat geregeld op de grond voor mijn momentje aan yoga. Soms lonkt het water en geniet ik van het eindeloos baantjes zwemmen net zoals vroeger”.

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
“Als kind had ik een hekel aan hardlopen en vond je mij meer in het water als op het droge. Vanaf het moment dat ik uit hoofde van mijn functie meer met stress te maken kreeg, ben ik begonnen met hardlopen als noodzakelijk kwaad om het hoofd leeg te maken”.

Welke afstanden loop je het liefst?
“Voor mij doet afstand er niet toe en loop ik gewoon zo vaak en zo ver als het goed voelt. Er zijn dagen dat ik zo’n 15 – 20 km loop, maar ook dagen dat ik 5-10 km loop.  Van tevoren weet ik nooit of het een 20 km-dag is of een 5 km-dag. Vandaar dat ik altijd met een rugzakje loop met eten en drinken voor onderweg en een fotocamera om de mooie momenten vast te leggen”.

Wat is je ultieme doel?
“‘Off road’ hardlopen is voor mij een ‘way of life’ en stelt me in staat om lekker in m’n vel te zitten en mindfull in het leven te kunnen staan. Af en toe stel ik me een bijzonder doel en dat is volgend jaar juli de 55 km Ultimate Trail Challenge in het Lake District in Engeland lopen. In dit gebied heb ik altijd al willen hardlopen.. dus ik pak deze kans dan ook met beide handen aan”.

Wat wil je verder nog kwijt?
Tot ziens 🙂

Maranka Verkerk

Maranka woont in Nijmegen en werkt sinds Maart 2017 bij Run2day Nijmegen. “Ik heb 35 jaar in de mode gewerkt waarvan 30 jaar als shopmanager. Ik ben op 39 jarige leeftijd met het hardlopen begonnen en heb het nooit meer losgelaten. Door de jaren heen ben ik meer en langer gaan lopen en heb verschillende opleidingen gedaan om trainingen te kunnen geven en mensen te coachen , o.a verschillende  trainerscursussen, running therapie en yogadocent”.

Sinds 2012 heeft Maranka haar eigen hardloopschool “Running Skills”.

Wat is je mooiste hardloopprestatie?
“Mijn eerste marathon in 2007 in Berlijn was een heel bijzondere ervaring. Dat ik 6 jaar na mijn eerste wedstrijdje een hele marathon in een nette tijd kon lopen was voor mij een enorme boost van zelfvertrouwen. Het moment dat ik onder de Brandenburger Tor op de finish afliep en het publiek zo enthousiast was, vergeet ik nooit meer. Het was een emotioneel moment, waarop ik me bewust werd dat je veel meer kunt dan dat je denkt”.

Wat is je favoriete afstand?
“Ik ben een echte diesel. Ik vind het heerlijk om langere afstanden te lopen. Een 5 km is de lastigste afstand, maar ik doe deze toch geregeld om juist mijn snelheid in de basis op te krikken”.

Wat  betekent hardlopen voor jou?
“Hardlopen is voor mij de manier om los te komen van alles, dichtbij mezelf en in het moment te zijn. Genieten van de natuur en voelen hoe hard mijn lijf kan werken en me er beter door voelen. Ik krijg er enorm veel energie van. Het is een manier van leven geworden”.

Hardlopen in de ochtend of avond ? En waarom?
“Ik geef op maandag- en woensdagavond training. Ik loop op vrijdagochtend een korte training en op zondagochtend een duurloop”.

“Ik kan op alle momenten van de dag lopen. Het moet alleen niet te warm zijn, daar kan ik erg slecht tegen”.

Wat is je ultieme doel in het hardlopen?
“Het begon met een halve marathon te kunnen lopen, toen een hele. Ik heb er inmiddels de nodige gelopen. Nu is mijn doel vooral om op deze manier heel wat jaren door te kunnen gaan. Trainingen blijven geven en trainingsweekenden organiseren en wedstrijden kunnen blijven doen”.

Wat is jouw tip voor andere hardlopers?
“Zorg dat je met meerdere mensen kunt lopen en loop verschillende routes. Let op je ademhaling. Geniet van je training en maak je eindtijd niet te belangrijk”.

Koen Booij

Koen is geboren en opgegroeid in Eerbeek, een dorp tussen Arnhem en Apeldoorn en is werkzaam bij Run2Day Nijmegen sinds December 2021. Hij woont sinds een aantal jaar in het centrum van Nijmegen samen met zijn vriendin. Rond zijn 14e is hij op de zaterdag ochtend gaan hardlopen bij Jan Strijker. Het lopen ging steeds beter door schema’s die hij kreeg en uiteindelijk heeft Koen een zomer periode bij Honore Hoedt mogen trainen op Papendal via een traject ‘Loopland Gelderland’.

De ambities lagen toch ergens anders. “Vanaf jongs af aan zag ik mijzelf al lopen bij Het Korps Mariniers waar ik naartoe heb getraind om de opleidingseisen te behalen en de opleiding te mogen starten. Helaas kreeg ik na een aantal weken last van een zenuwbeknelling in mijn schouder en ben ik medisch ontheven van de opleiding”. Gelukkig kwam Koen in Nijmegen te wonen en kwam hij per toeval een vacature tegen bij Run2Day! Dit sprak hem direct aan en sindsdien werkt Koen fulltime in de winkel waar hij het erg naar zijn zin heeft. “Ik heb erg veel moeten leren en leer nog steeds iedere dag door mensen het beste advies te geven”.

“Met regelmaat loop ik kleine wedstrijdjes. De 5km en 10km zijn tot nu toe mijn favoriete afstanden. In maart 2023 ga ik toch kijken wat ik kan neerzetten op de halve marathon in Parijs. Ik heb de smaak te pakken en de kilometers breiden zich steeds meer uit, wie weet gaan er nog meer halve (of hele) marathons volgen”.

“Graag zie ik u in de winkel om u te voorzien van de beste schoenen, kleding en accessoires”!

Jort Brummel

Jort is onze nieuwste aanwinst bij Run2day Arnhem/Nijmegen. Jort is in November 2022 begonnen met werken bij Run2day.

Jort woont sinds 4 jaar in Arnhem en heeft zich altijd gefocust op sport. Na vele diverse sporten te hebben beoefend als voetbal, tennis, basketbal, fitness en boulderen heeft hij nu de interesse gevonden in het hardlopen.

Met winkel ervaring in verschillende functies in sportzaken door het land, is hij gericht opzoek gegaan naar hetgeen wat het best bij hem past en wat hem het meest motiveert: Mensen helpen bij het zoeken naar de juiste running gear die echt bij hun past.

“Er zit veel meer in een schoen dan vaak van de buitenkant zichtbaar is, verschillende materialen en technieken waarmee een merk of type zich onderscheid van de rest is iets wat mij interesseert.”

“Zelf ben ik nu aan het trainen om mijn eerste 10km te lopen. Wanneer ik ga trainen doe ik dat het liefst zonder muziek en heerlijk in de vroege ochtend.”