Niels Aarns

Niels is een jonge getalenteerde hardloper. Deze ervaringen deelt hij graag met klanten die op zaterdag bij Run2Day Nijmegen langs komen.

Niels AarnsWie is Niels?
Ik ben Niels Aarns, geboren in 1994. Ik woon nu nog met m’n ouders, broertje en zusje in Nijmegen. Ik werk vanaf 1 december 2010 parttime bij Run2Day Nijmegen op zaterdagen en in vakanties.

Waarom vind je het leuk om bij Run2Day te werken?
Je bent telkens met de sport hardlopen bezig en dat vind ik echt super. Het helpen van klanten met kleding en schoenen en het advies geven van alles wat je doet met de sport. Je weet waar je over praat en waar de klanten voor komen. Dat vind ik leuk. Hardlopen is niet alleen mijn sport, maar ook gewoon mijn dagelijkse bezigheid.

Wat doe je naast werken bij Run2Day?
Ik zit momenteel op het Johan Cruijf College; Commercieël medewerker niveau 3. Op het Johan Cruijf College kan ik mijn sport optimaal beoefenen.

Welke sporten beoefen je en hoevaak?
Ik doe sinds 2007 aan hardlopen. Ik loop bij Nijmegen Atletiek. Mijn trainer is Joshua Mols. Mijn trainingsopbouw ziet er elke week zo uit:

– Dinsdag: Baantraining tempotraining
– Woensdag: Duurloop 30 minuten
– Vrijdag: Zaal/bos training tempo/conditie training
– Zaterdag: Duurloop: 45-50 minuten
– Zondag: Bostraining conditie/interval training

Wanneer ontdekte je dat je hardlopen leuk vond?
Toen ik een jaar of 10 was deed ik wel eens mee aan een hardloopwedstrijdje. Ik was voetballer en het was verstandig om mijn conditie op pijl te houden in de winterstop. Ik won bij mijn leeftijdscatogorie en vanaf dat moment ben ik steeds meer van hardlopen gaan houden.

Welke afstanden loop je het liefst?
Mijn favoriete afstand is de 5 kilometer. Mijn pr op de 5 km is 16:27. Ook de 10 en 15 kilometer vind ik leuke afstanden. Op dit moment werk ik ook aan mijn snelheid. Op de kortere afstanden moet ik dus nog flink aan de bak.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Ik bereid me op bijna elke wedstrijd hetzelfde voor. Twee dagen voor de wedstrijd ga ik wel vroeger slapen dan normaal. Dat is namelijk de belangrijkste rustperiode. Ook de avond voor de wedstrijd lig ik vroeg in bed en eet ik meestal een pasta gerecht. Op de wedstrijd dag zelf eet ik 3 uur voor de wedstrijd 2 mueslibollen met kaas of boterhamworst. Met een glas dubbelfris. Anderhalf uur voor de start eet ik nog 2 mueslirepen en drink ik een flesje water weg. 40 minuten voor de start begin ik met inlopen en parcour verkennen. Een paar minuten voor de start doe ik mijn trainingspak uit en bereid ik me voor op de start.

Wat is je ultieme doel?
– Korte termijn: top 5 van Nederland op 5 km.
– Lange termijn: Een EK lopen voor Nederland.

Wat wil je verder nog kwijt?
Ik hoop met mijn ervaringen en kennis van de sport hardlopen u een goed advies te kunnen geven.